Sådan bruges en vantskrue

 

Et ikke så ofte benyttet værktøj er vantskruen, som gør det muligt at lette håndteringen af et udfordrende løft eller udstyr. Vantskruen benyttes hovedsageligt hvor der er behov for hurtigt at øge eller sænke tilspændingen af et emne eller en byrde.
 

Vantskruen bruges til at lave justeringer for at udligne / korrigere byrdens tyngdepunkt. Husk: dine vantskruer skal være mærket med WLL – ellers må de ikke anvendes til løft.

Et eksempel kan være at en person har behov for en bestemt wirelængde til en opgave, hvor det kan være nødvendigt at justere på længden. Til dette bruger han en passende vantskrue, som så forkortes og hhv. forlænges til den nødvendige tilstramning er opnået.

Vi anbefaler at der benytte korrekt værktøj til at justere vantskruen med og ikke f.eks en rørtang da denne kan gøre skade på vantskruens “krop” så den ikke fungerer optimalt. Husk også altid at kontraspænde møtrikkerne.

En vantskrue kan benyttes til enhver opgave hvor der er behov for opstramning i en lige retning og er samlet set meget alsidig i brug. Vantskruer benyttes hovedsageligt til at justere på asymmetriske løft. De tre mest benyttede varianter af vantskruer er:

Gaffel-gaffel, øje-øje og gaffel-øje.

Vantskrue med øje-øje: 

Fremstillet med en dråbeformet fitting i enden (i lighed med et nåleøje). Denne model er beregnet til montering med en sjækel, hvor bolten fastgøres gennem øjet.
Dette er måden at fastgøre løftet/byrden til vantskruen: Sæt en sjækel i hvert øje på vantskruen og fastgør derefter løfteudstyret i sjæklen.

Vantskrue med gaffel-gaffel:

Fremstillet med en u-formet “gaffel” med en låsebolt. Kan f.eks. sættes direkte på et løfteøje med låsebolten eller gaflen kan monteres direkte i kovsen på wiresæt.

Vantskrue med gaffel-øje: 

Man kan også sætte gaffel og øje sammen, hvilket giver mere fleksibilitet. Denne konfiguration er ikke så almindeligt at lave, med mindre man har et fast punkt eller et løfteøje som er svært at komme til. Her er man nødt til at fastgøre vantskruen i enden med gaflen og bruge en sjækel på sling eller byrde i enden med øje.

Hvis man for eksempel sætter en vantskrue med gaffel i kovsen på et wiresæt, er den låst fast med bolten. Selvom slinget hænger løst uden en byrde, vil de ikke blive adskilt. Hvis man har en vantskrue med øje og sætter den fast til wiresættet med en sjækel, vil sjæklens bolt sørge for, at vantskruen er fastgjort i øjet til slinget og vil ikke blive adskilt.

Vantskruer og de forskellige modeller er ganske enkelt en løsning til specielt udfordrende løft. Ved enhver løfteopgave bestemmes det rette udstyr af den byrde som skal løftes samt faktorer og begrænsninger hvor og hvordan løftet skal foretages.

For eksempel hvis man har behov for at forlænge noget til 0,5 meter, kan man montere 4, 5 eller 6 sjækler på linie, afhængig af sjæklens størrelse for at kompensere for forskellen – eller man kan montere en vantskrue og justere denne i overenstemmelse med den ønskede længde.

Det lyder temmelig enkelt – ikke?

keyboard_arrow_up