Dyneema® – Verdens stærkeste fiber

Dyneema® er et fibermateriale der er kendt under sloganet World’s strongest fiber™ og det er med god grund. Dyneema er nemlig 15 gange stærkere end stål, samtidig er det så let, at det kan flyde på vand!  

Dyneema forkortes ofte som “UHMWPE”, der står for “ultra-high-molecular-weight-polyethylene".  

Materialet har desuden en lang række karakteristika som også er gavnligt inden for løftegrej og tov. Nogle af de mange fordele er, at der ved brud sker en minimal forlængelse, det er rustfrit, tåler ekstreme kulde og varme påvirkninger, det er behageligt at røre ved og så er det modstandsdygtigt over for langt de fleste kemikalier.  

Hvorfor er Dyneema® så stærkt? 

Dyneema® fremstilles af en gas kaldet ethylen, som behandles i et specielt anlæg for at kunne producere polythylen, som også bruges til alt fra plastikposer til shampooflasker. Jo længere polythylenkæden er i materialet, jo stærkere er det, og derfor indeholder Dyneema omkring 100.000 individuelle kuldstofatomer (materialet i en plastikpose indeholder typisk 10.000 atomer). Materialet udvikles fra gas til pulverform, hvorefter det gennemgår endnu en proces, hvor det spindes til de unikke Dyneema®-fibre.

Hvor bruges Dyneema®? 

Materialet bruges ikke kun til løftegrej og tovværk, faktisk bruges det også til produkter inden for fiskeri, sportsudstyr, forsvar og politi f.eks. finder du også materialet i skudsikre veste.  

Hvor bruges Dyneema i løftegrej? 

Dyneema materialet bruges i flere forskellige produkter til både løft og træk bl.a.:

Løftesling / løftestropper  

Materialet anvendes ofte i store løftesling til ‘heavy lift’. Vi har bl.a. leveret sling af denne type til at løfte broelementer på over 1000 ton – du kan læse mere om de specifikke produkter og specifikitationer her

Dyneema løftesling ved madnedø

Rundsling 

Når rundsling når over 15 tons bliver løsninger i HMPE eller Dyneema ofte relevant. Her kommer Dyneemas mange fordele i spil. Rundsling fra Dyneema vejer og fylder markant mindre end rundsling i polyester, der deslige har stor løftekapacitet. Dyneema rundsling kommer også i mindre udgaver som f.eks deres 1-tons rundsling der vinder lige så stille frem, men som stadig overrasker med den lille vægtfylde og høje slidstyrke. 

Dyneema rundsling

Fiberkæde

Vi er stolte forhandlere af fiberkæde fra spanske Murlink. Her bruges Dyneema®-fibre til at skabe en løftekæde, der er 80% lettere end en tilsvarende stålkæde med samme løftekapacitet. Murlink fiberkæde gør det desuden muligt at bruge de velkendte kædedele du plejer at bruge i et normalt kædesæt, samtidig med at du får alle fordelene fra Dyneema.  

Dyneema rundsling

Kantbeskyttelse

Kantbeskyttelse fremstillet af Dyneema® er utroligt holdbart over for skarpe kanter, og er det absolut bedste slid- og kantbeskyttelse man kan få, når man eksempelvis udsætter et rundsling- eller løftebånd for en skarp kant. Se mere om vores udvalg af kantbeskyttelse i Dyneema®. 

Kantbeskyttelse i dyneema

Reb / tov

Alle de gode egenskaber fra Dyneema® fibre bliver i den grad også anvendt til tov og reb. Her bliver materialet ofte hurtigt en god konkurrent til en sammenlignelig løsning i stålwire f.eks. til trækspil. Derudover finder materialeret også vej, når der fremstilles f.eks. trosser og andre steder, hvor der ellers anvendes tov. 

Reb og tov i Dyneema

Hvem fremstiller Dyneema? 

Dyneema blev opfundet i 1969 og er produceret af det hollandske firma DSM. DSM blev dog i 2022 opkøbt af den amerikanske virksomhed AVIENT. Dyneema produceres fire forskellige steder i verden og produktionsprocessen til færdig fiber er 100% in-house. Det giver derfor virksomheden en unik mulighed for at gøre processerne meget bæredygtige og dermed formindske co2-udledningen ved produktionen. 

HMPE vs. Dyneema – et alternativ til Dyneema 

HMPE er et enklere og dermed billigere alternativ til Dyneema. Materialet i HMPE besidder mange af de samme egenskaber som Dyneema og det er derfor stadig stærkere end den gængse poleyster-fiber man finder i et almindeligt rundsling. 

Læs mere om Dyneema på dyneema.com 

keyboard_arrow_up