Ni vigtige regler ved brug af sjækel

 

Sjækler anvendes hver dag i en række forskellige anhugnings opgaver. Før du benytter en sjækel, er der ni vigtige regler at huske på:

 

REGEL NR. 1

Når du laver et sling, bestående af f.eks flere rundsling, samles disse i sjæklens bue – ikke ved bolten, da sidstnævnte kan skade og svække slinget.

REGEL NR. 2

Ved samling af to sjækler, skal det være bue mod bue – eller bue til bolt. Sæt aldrig sjæklerne sammen og løft bolt mod bolt.

REGEL NR. 3

Undgå at sidebelaste D-formede sjækler. Disse sjækler er normeret og designet til lige trækbelastning. Derfor bør centerlinjen af belastningen være samme som centerlinien af sjæklen. Sjækler type H med bolt eller møtrik og split kan sidebelastes. Check belastningtabel for reducering af løftekapacitet ved denne type anhugning.

REGEL NR. 4

Ved sansning af en byrde, skal den buede ende af sjæklen sidde på den lange side af stroppen for at undgå at bolten løsnes.

REGEL NR. 5

Ved brug af sjækel i wirestrop, skal sjæklen være minimum samme eller større diameter end wirestroppens diameter.

REGEL NR. 6

Ved brug af en sjækel sammen med polyester løftebånd/rundsling, sikres at sjæklen er stor nok til at undgå at båndet bliver bukket eller klemt sammen.

REGEL NR. 7

Sjækler bør ikke udsættes for højere eller lavere temperaturer som kunne få indflydelse på sjæklens styrke. (anbefalet -20 grader til 200 grader celcius).

REGEL NR. 8

Sørg altid for at bolten på sjæklen er skruet ordentlig fast. Gevindet må ikke være synligt, men skrues helt til.
(Bolten skal flugte udvendig på sjæklen eller stikke lidt ud). Bolthovedet skal sidde ind til sjæklen. Sjækel med møtrik på bolt skal sikres med låsesplit.

REGEL NR. 9

Benyt sjækel med møtrik og split, hvis sjæklen skal sidde permanent. Sjækler med bolt benyttes, hvis sjæklen skal fjernes efter løftet. Hvis en sjækel med bolt skal sidde i længere tid, er det vigtigt at efterspænde bolten eller binde den fast med et stykke wire fra øje til sjækel.

keyboard_arrow_up